dijous, 23 de febrer del 2023

75 ANYS DEL PAS DE LA FLAGEL·LACIÓ

Pas de la Flagel·lació | Oriol Ventura. Arxiu Congregació

El proper dia 21 de març el nostre pas de la Flagel·lació complirà 75 anys. Va ser un Diumenge de Rams 21 de març de 1948, a les dues de la tarda, quan el nou pas va ser beneït pel prior de la Congregació Mn. Ramon Fontana en representació del Cardenal Arce Ochotorena que no pogué assistir-hi per malaltia. Malaltia que acabaria amb la seva vida pocs dies més tard.

Van actuar-hi de padrins l’arquitecte i majoral segon de la Congregació Sr. Josep Maria Monravà i López acompanyat de la seva esposa la Sra. Mercè Gassol.

El pas tallat en fusta i policromada va ser realitzat per l’escultor Innocenci Soriano Montagut Ferré (Amposta, 1893 – Lleida, 1979).

El cost de l’obra pactat amb l’escultor, pel que fa a les cinc figures, va ser de 55 mil pessetes.

El conjunt del pas consta, a més a més de la figura de Jesús suportant la tortura amb expressió de resignació sobrehumana, pròpia solament d’aquell que sap que els maltractadors no saben el que fan, la del centurió que dirigeix la tortura, amb actitud d’absent del drama i de la condició humana, i la dels tres assotadors, bàrbars, desfeta humana malauradament producte de la marginació social. Val a dir que per a models d’aquests darrers, l’escultor es va inspirar en gent marginada de la zona del port de Barcelona.

Com anècdota, podem dir que quan l'artista va presentar el conjunt gairebé acabat, Mn. Pere Batlle, va obligar a l'escultor a tallar el braç del centurió, i desviar-lo de la indicació de Jesús, que és com estava. Aquesta és la raó per la qual avui el braç i dit del centurió no assenyala Jesús.

Va sortir en processó per primera vegada el Divendres Sant, 26 març de 1948, sense tenir acabada la decoració de la peanya. 

Divendres Sant de 1948. Primera Processó amb el nou pas de la Flagel·lació | Arxiu Congregació

Celebració i presentació de nous velluts i revista

A causa de l’efemèride, el proper 21 de març, 75 anys després de la benedicció del pas, a les 20h la Congregació de la Sang farà un petit acte commemoratiu a l’interior de l’església de Natzaret en la qual es presentaran els nous velluts del pas.

A l’acabar l’acte es celebrarà la presentació de la revista de la Congregació “La Sang”. La presentadora serà la Sra. Lurdes Malgrat Escarp, directora dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.