dimecres, 22 de febrer del 2017

8è CONGRÉS DE CONFRARIES DE SETMANA SANTA DE CATALUNYA


El cap de setmana passat Valls va acollir el 8è Congrés de Confraries de Setmana Santa de Catalunya, organitzat per l’Agrupació de Confraries i Germandats de Setmana Santa de Valls. La Congregació va estar present amb una representació encapçalada pel sotsprefecte i membre de la Coordinadora de confraries catalanes, Sr. Josep Ignasi Boada.
Segons Jordi Peris, president de l'Agrupació de Confraries i Germandats de Valls, "el congrés planteja el gran repte de les confraries, que consisteix a promoure la participació dels joves en els actes de Setmana Santa, per tant el que cal és intentar organitzar activitats alternatives per atraure aquestes generacions".
La ponència inaugural, que va tenir lloc divendres 17 de febrer, va anar a càrrec d’Enric Vendrell, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, que va fer girar el seu discurs entorn a la tradició i l'herència de la Setmana Santa a Catalunya i va destacar el paper de les confraries com a elements de solidaritat. També va emfatitzar molt la bona col·laboració entre les entitats religioses i les administracions públiques. A l’acte inaugural hi van assistir també l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol; l'alcalde de Valls, Albert Batet, i el president de l'Agrupació de Confraries i Germandats de Valls, Jordi Peris.

El Paper de les confraries al segle XXI
"Les processons religioses de la Setmana Santa inspiren un sentiment religiós a la gent que ho mira, i això vol dir que hi ha un germen de sentit transcendent, que ha de presentar Jesús amb llibertat i d’estimació a les noves generacions", amb aquestes paraules Joan Rigol, expresident del Parlament de Catalunya, va inaugurar la segona jornada del 8è congrés de les confraries de Setmana Santa de Catalunya celebrat a Valls el dissabte 18 de febrer. Durant la seva ponència Joan Rigol també va reflexionar sobre els passos de la Setmana Santa "com a manifestació del dolor present a la societat i en la humanitat, per diversos motius: guerres o el dolor humà". En aquest sentit va afegir que les confraries i les seves manifestacions religioses posen en joc el sentit de la nostra llibertat, que  no ha de ser sinònim de fer el que hom vulgui, "sinó que el sentit de llibertat surt del cor si ets lliure". Finalment va explicar que els valors de les generacions joves són contraris a la reflexió i als valors religiosos, que abans es transmetien més fàcilment de pares a fills. A partir d’aquest reflexió va plantejar que "els actes de les confraries de Setmana Santa han d’anar en sintonia amb el cor de la gent", és a dir que "el missatge de Jesús en processó ha de tenir una sintonia amb els problemes actuals, donar exemple de sentit cristià", va puntualitzar Joan Rigol.


El Congrés va continuar amb una sèrie de comunicacions a càrrec de Jordi Merino, coordinador de la comissió de Setmana Santa de Mataró i professor de sociologia a Universitat de Girona. Merino va presentar un petit estudi històric dels actes de Setmana Santa per Catalunya des del 1900 i mapes sobre la presència actual de les processons de Setmana Santa a Catalunya, així com els actes més destacats que duen a terme les confraries.

Vers una conversió ecològica
L’última ponència del dia i del Congrés va anar a càrrec del congregant i exprefecte Monsenyor Miquel Barbarà, sociòleg i delegat diocesà de les Associacions de Setmana Santa, amb el títol "Vers una conversió ecològica", centrada amb una reflexió de l’encíclica Laudato Si' i altres temes. Mn. Miquel Barbarà va substituir sor Lucia Caram, que havia d’assistir al Congrés però no va poder assistir-hi per qüestions de salut, segons fonts de l’organització. Mn. Barbarà va abordar diversos temes, entre els quals la formació dintre de les confraries de Setmana Santa, posant d’exemple la Laudato Si' com a exemple del magisteri actual de l’Església. En aquest sentit va afirmar "tots els que som membres d’alguna associació de Setmana Santa hem de tenir molt d’interès en formar-nos, en aprendre bé i entendre el millor possible el que creiem i viure com a  veritables seguidors de Jesús". Per això va apel·lar els membres i dirigents de les confraries presents una adequada formació i la fidelitat a l’Evangeli i a l’Església. Mn. Miquel Barbarà va exhortar als presents "a viure-ho amb coherència i no d’una manera desdibuixada", ja que "existeixen associacions liquades que semblen formar part d’una societat líquida definida pel sociòleg polonès Bauman". Per resoldre aquesta problemàtica va exhortar "els assistents a tenir sentit de pertinença i no ser un grup tancat i viure la identitat universal de l’Església". Va tancar la seva dissertació convidant els presents a una conversió, a partir de la proposta de conversió ecològica de l’encíclica Laudato Si', citant en el número 216 que fa una crida a "una renovació total de la Humanitat".  

La Coordinadora Catalana
Tot seguit Manuel Zamora i Josep Ignasi Boada membres de la Coordinadora Catalana de Confraries i Germandats van fer la darrera comunicació del congrés. Van contextualitzar els congressos de confraries i germandats de Catalunya i van explicar quina és la feina de la Coordinadora. El Sr. Boada va posar de relleu que aquesta entitat "no està per sobre de ningú ni de cap agrupació. La seva funció és la d'ajudar pel bon funcionament dels congressos, contactar amb les noves confraries i cercar suport. L'objectiu és seguir treballant i fer que els congressos siguin atractius per a disposar de bones ponències". També es va fer la proposta de que l'any vinent i aprofitant que no hi ha congrés, s'organitzés una trobada a cada Diòcesi on les confraries de poguessin xerrar, compartir i conèixer, i que es treballes sèriament en la formació dels confrares.


El Sr. Manel Zamora va explicar que existeix una documentació important del llegat, tradició i herència rebuda de la Setmana Santa a Catalunya i va destacar la necessitat que tota aquesta documentació històrica pugui estar aplegada en algun espai, on es preservi i sobretot que pugui ser consultat a nivell gràfic, sonor i/o visual. 
Al acabar la comunicació, es va fer la presentació de la candidatura de Lleida, a càrrec de José Manuel Gómez, director del secretariat de les Congregacions i Confraries de la Diòcesi de Lleida, com a nova seu del Congrés de Confraries per l’any 2019. Gómez va realitzar una petita retrospecció històrica per la Setmana Santa de Lleida des dels anys 70, quan a Lleida hi hagué una davallada de confraries, fins a la seva recuperació progressiva de la Setmana Santa de Lleida durant els darrers 20 anys. Després del seu parlament es va presentar un audiovisual que mostrava imatges de les processons de Lleida. Tot seguit es va proclamar Lleida com a seu del 9è Congrés.

La visita cultural a Valls, va estar marcada per l'exhibició dels Armats de Valls a la Plaça del Pati, una exhibició de la Banda de Tambors de la Confraria del Sant Crist de Lepant, la visita a l'església de Sant Joan on es van poder veure tots els passos de la Setmana Santa Vallenca i una actuació de la Moixiganga de Valls.
Diumenge es va clausurar el 8è Congrés amb la Santa Missa a l'església de Sant Joan, presidida per l'Arquebisbe de Tarragona.