La Banda

 BANDA DELS ASPIRANTS - PAS DE LA FLAGEL·LACIÓCorria l’any 2001 quan la Junta de la Congregació de la Sang va decidir que era l’hora en què el pas dels aspirants, la Flagel·lació, havia de tenir acompanyament musical propi. D’aquesta manera, es va encarregar a Manuel Sapiña la creació d’una banda de timbals formada per congregants i aspirants que, després de mesos d’aprenentatge i treball, va aconseguir sortir per primera vegada el Dimecres Sant de l’any següent, el 2002, a la Processó del Dolor.

Els primers anys de la banda no van ser fàcils, com en qualsevol formació nova, però a poc a poc va anar creixent en nombre de músics i en qualitat, fins ser una de les més actives musicalment i socialment de la ciutat. Les ganes dels joves percussionistes van permetre aquesta evolució i, des de fa ja uns anys, el número d’integrants està estabilitzat en una trentena, que es redueix a la vintena en les exhibicions. La Banda dels Aspirants de la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang de Tarragona compta actualment amb una notable varietat d’instruments de percussió: caixes, caixes xineses, timbals fondos i bombos, cosa que fa que el seu so sigui un dels més rics i polifacètics de les bandes de timbals tarragonines. També compta amb un extens repertori de tocs –molts d’ells de creació pròpia– que arriba a la desena en les processons, a més a més de dos tocs d’exhibició, un dels quals composat pel cap de banda, Jordi Anglès.

La Banda del pas de la Flagel·lació, sota la supervisió de Jordi Anglès i que va ser dirigida fins el 2009 pel seu fundador, Manuel Sapiña, ha ampliat en els últims anys el seu territori d’actuació més enllà de la ciutat; poblacions com Osca, Monzón o Torredembarra han pogut gaudir dels seus tocs d’exhibició. Un dels punts àlgids de la banda el trobem en el ‘Concurso Nacional de Tambores i Bombos’ del 2015, a Híjar (Terol), en el qual era la primera formació tarragonina i catalana en participar i que va acabar en una meritòria quinzena posició.

Desfilada a Osca. 2015. Foto: Arxiu Congregació

Durant la Setmana Santa de Tarragona, la Banda dels Aspirants de la Sang acompanya el pas de la Flagel·lació el Dimecres Sant (Processó del Dolor) i el Divendres Sant en la Processó del Sant Enterrament.

Baquetes i maces negres, faldons negres amb l’escut de la Congregació i ribell platejat, vesta negra, gorguera blanca amb cinta negra, medalla amb cordó negre, cinturó de cuir, sabates negres i guants de pell negres per a bombos són els elements que conformen la vestimenta dels membres de la banda, que a dia d’avui porten la cara descoberta, a diferència dels portants. Una banda que, per cert, és una de les més joves de Tarragona, ja que durant la Setmana Santa del 2016 la mitjana d’edat es trobava en tan sols 18 anys.

Banda dels Aspirants. Dimecres Sant 2013 - Foto: Arxiu Congregació